Hoe werkt Neurofeedback

Kijkend naar een film of luisterend naar muziek wordt tijdens de neurofeedback-training de actuele hersenactiviteit geregistreerd. Op het moment dat er binnen een bepaalde tijdsduur in deze activiteit veel te grote veranderingen optreden, ontvangen de hersenen hierover feedback. Dit gebeurt door een fractie van een seconde het beeld en/of geluid te onderbreken. De hersenen merken dit op, stoppen met de turbulentie en/of instabiliteit en herstellen de balans.

Non-lineaire neurofeedback sluit hiermee aan bij het regulerend en reorganiserend vermogen dat de hersenen al van zichzelf hebben. Door de training herstellen de hersenen zelf het optimale evenwicht. Zij kunnen daardoor veel flexibeler en veerkrachtig efficiënt werken.

Bij deze vorm van neurofeedback-training is er geen risico op overtraining. De feedback wordt alleen gegeven op het moment dat de hersenen onstabiel werken en op de verschillende gebieden waar op dat moment onbalans is. Het richt zich dus niet op één gebied (bv. alleen op emotioneel gebied), maar alle gebieden tegelijk waar onbalans blijkt (fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel). De hersenen herstellen vervolgens zelf de balans, in een voor jou onbewust proces.

Je kan dit proces vergelijken met het spelen van een orkest; NeurOptimal® richt zich niet op alleen de fluit of de contrabas, maar richt zich op de interactie tussen de verschillende instrumenten, die samen een prachtige symfonie laten horen. De NeurOptimal® kun je vergelijken met de dirigent. Hij wijst de muzikant, die een verkeerde noot aanslaat, erop dat de noot uit de toon is. Daarop  zal deze zich herstellen en erom denken dat hij in het vervolg de goede noot aan moet slaan. Dit doet de dirigent bij elke muzikant, totdat het muziekstuk goed is ingestudeerd. Net zoals je met muziek maken moet oefenen om steeds vaker de juiste noten aan te slaan, zo hebben de hersenen de herhaling nodig om de veranderingen op te slaan tot ze hebben geleerd om ‘de juiste toon aan te slaan’. Hierdoor zijn de positieve veranderingen in principe blijvend.

De training is non-invasief. Dat betekent dat er niets de hersenen ingebracht wordt. De sensoren die op het hoofd zijn bevestigd, registreren slechts de hersenactiviteit.

Deze methode zich richt op het herstellen van de balans van de hersenwerking over het gehele frequentiespectrum. Deze vorm van neurofeedback is daardoor diagnose-onafhankelijk. Het is geschikt voor iedereen die de werking van zijn hersenen optimaal in balans wil hebben en daarmee het beste uit zichzelf wil halen.