Vrouw, 38 jaar Angst en dwanggedachten:

“Toen ik ruim een half jaar geleden voor het eerst bij Annemieke kwam ging het echt heel slecht met mij. Ik had in mijn leven al verschillende keren periodes van depressies meegemaakt, en had last van verschillende dwangmatige gedachten, handelingen en angsten. Deze keer was het wel heel heftig, mijn hele lichaam begon te protesteren; hartkloppingen, druk op de borst, en een constant trillend gevoel in mijn lijf waardoor ik ook niet meer kon slapen. Ik denk eigenlijk een constante paniekaanval. Dit hield ongeveer 5 weken aan. Ik was er echt ziek van, lag dagen in mijn bed en had geen eetlust meer.

In deze toestand verkeerde ik toen ik voor het eerst een neurofeedbacktraining kreeg. Eigenlijk had je me van alles kunnen aanbieden want ik was ten einde raad. Al na een aantal trainingen begon ik mij wat rustiger te voelen en nam de inwendige spanning wat af. Ik weet nog dat Annemieke tegen me zei: Als je straks op vakantie gaat, (we zouden naar Oostenrijk gaan) zal je het verschil al wel gaan merken. Ik had er 10 trainingen opzitten, toen we vertrokken.

Ik kon van vakanties namelijk ook nooit echt genieten, ik was altijd angstig en gespannen maar probeerde toch dit soort dingen te ondernemen voor mijn gezin. Op de vakantie merkte ik inderdaad echt al een verschil! Tot mijn grote verbazing was ik veel minder gestrest en gespannen, voor het eerst begon ik echt te genieten, wat een verademing! (het viel mijn man en kinderen ook meteen op….)

Langzamer hand begon ik ook beter te slapen en namen de trillingen in mijn lijf af. Nu een aantal maanden later, voel ik me een heel ander mens. Ik merk dat ik anders op dingen reageer, kan beter relativeren en mijn angsten zijn voor het grootste deel weg. Ook de dwangmatige handelingen en gedachten zijn veel minder, ik kan het soms zelf nog bijna niet geloven. Het is alsof ik gereset ben, al die gedachten die altijd vanzelf een bepaalde richting op gingen.. dat patroon is doorbroken. Ik heb het idee dat ik beter in staat ben mijn gedachten een andere positieve wending te geven, wat ik altijd al wel probeerde maar niet lukte. Het is heel vreemd om te merken dat je na zoveel jaren anders reageert op dingen/situaties, ik ben er zelf nog steeds verwonderd over!”